Нет у меня времени, сил и желания все разбирать подробно, а то получится никому не нужный литобзор. Но тем не менее.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770193/
Обзорная статья, которая как я и говорил никакого отношения к детоксу не имеет.
Optimizing glutathione levels has been proposed as a strategy for health promotion and disease prevention, although clear, causal relationships between glutathione status and disease risk or treatment remain to be clarified.
В данной статье содержится информация для исследователей. О чём говорит и малое количество пациентов в ссылках на исследования и сами исследования: увеличение потребления витамина С (при том, дозы 500 - 1500 не усваиваются и способны при систематическом применении нанести вред) и омеги 3 (про повышенный риск кровотечений и геморрагического инсульта ни слово, т.к. статья не про это). Пользу самого глутатиона никто оспаривать не собирается, учитывая тот факт, что он сам синтезируется в организме. Также никто не собирается оспаривать пользу флавоноидов и других антиоксидантов (например витаминов).
In a clinical setting this could be implemented with advice to consume foods that have some evidence to suggest they improve glutathione status such as lean protein sources, brassica vegetables, polyphenol-rich fruits and vegetables, herbs and spices, green tea, and omega-3 fatty acid rich-foods such as fish. Dietary supplements may also be useful in certain settings. The ability of foods rich in glutathione to influence glutathione status is also an interesting possibility that requires clarification. Multi-component dietary interventions specifically designed to enhance glutathione status represent an exciting opportunity for clinical medicine and future research.
Тут вообще оспаривать нечего. Первая часть – правильное питание наше всё, а вторая, сабж нужно дальше исследовать.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26167297
Some caution is recommended, however, due to the limitations of current research as well as indications that many nutrients exert biphasic, dose-dependent effects and that genetic polymorphisms may alter outcomes. A whole-foods approach may, therefore, be prudent.
Таким образом данная статья скорее всего также адресована исследователям и клиницистам, а не всем подряд.
However, it is not without caution and critical thinking that a detoxification protocol should be assembled for patients by trained clinicians. There remain many unresolved issues regarding knowing how and what foods modulate detoxification pathways.
Ну да, да и сам полный текст статьи и рекомендации даны для врачей. И в данной статье под детоксом подразумевается именно детоксикация от токсинов во время заболеваний. А не детокс для очистки организма от "шлаков".
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21272319
Статья 2011 года, дизайн интересен, только вот конечно сравнивать рацион без фруктов и овощей с рационом богатым овощами как-то странно. Про детокс там незначительное упоминание и то, которое содержит слово «предположительно».
TTR has several known biological roles: In cerebrospinal fluid, it is a carrier of the thyroid hormone thyroxine (T4) and retinol. In serum, TTR transports 15% of T4 and retinol through the complex formation with retinol binding protein (RBP). It also binds many aromatic compounds, leading to speculation of its role in removal of toxic compounds.
Также упоминание о подавлении функции щитовидной железы.
Constituents of cruciferous vegetables at high doses have been shown to suppress the function of the thyroid gland
Но не думаю, что при гипертиреозе это будет иметь значимый клинический эффект. Т.к. употребляя рацион содержащий в огромных количествах капусту, мы автоматом будем недополучать другие микро и макро нутриенты. Подведя очередной итог, можно сделать вывод, что статья опять таки для исследователей.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25165394
В данном исследовании доказали возможное снижение уровня циркулирующего интерлейкина 6 в плазме крови. Как соотносится детокс и важный элемент иммунной и регуляторной системы не ясно. В статье упоминается, что они старались отбирать народ более менее здоровый, для чистоты исследования, но… Также:
Although limited, these studies indicate that diet may affect different pathways converging on IL-6 regulation, and that modulation may vary on the basis of dietary constituent and is situation- and cell-type specific. Furthermore, because IL-6 was the only inflammation marker in which a reduction was consistently observed, it is possible that this marker is more responsive than other markers to environmental factors, or that it responds more quickly. These considerations are consistent with the observation that physical activity acutely alters serum IL-6 concentrations more than any other inflammation biomarker…
Не ясно от чего колебания, от фигового комплаенса или от рациона.
Our hypothesis was based on a single pathway, i.e., that consumption of cruciferous vegetables attenuates NF-κB activity. This hypothesis is not supported by our data, given the lack of response for most biomarkers. The significance of these relatively modest and varied responses of inflammatory markers in healthy individuals is unknown.
Further study is needed to determine whether there is greater potential for reduced systemic inflammation through dietary intervention in populations with higher baseline chronic low-grade inflammation.
Опять все не известно, и надо перепроверять. Но при чём тут детокс???
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31382476
В статье не сказано какие конкретно фрукты и овощи получали испытуемые. Да и само по себе употребление разнообразных продуктов содержащих антиоксиданты полезно для здоровья, а курение табака нет.
Vegetable and fruit are essential food in daily life, because they contain various nutrients such as vitamin, mineral, phytochemical and dietary fiber, which might play an important role in the prevention of lung cancer. Our study found that higher intakes of vegetable and fruit were correlated with reduced lung cancer risk in current smokers. This may be due to the large amounts of free radicals in cigarettes, which cause cell and DNA damage, thus increasing the level of oxidative stress, and DNA oxidative damage is the central part of lung cancer. At the same time, smoking can also cause lung inflammation and thus promote the development of lung cancer. On the contrary, higher intakes of fruit and vegetable, which contain various kinds of antioxidant active substances, such as vitamin E, vitamin C, beta-carotene and B vitamins, have shown antioxidant activates and repair DNA oxidative damage caused by smoking. Isothiocyanates, indoles, flavonoids in vegetable and fruit and other phytochemicals could also regulate anti-tumor pathways through different mechanisms, inhibit tumor cell proliferation and induce tumor cell apoptosis, thereby reducing the risk of lung cancer. Some ingredients in vegetable and fruit also have the function of regulating inflammatory reaction and reducing serum c-reactive protein and interleukin-6, so as to achieve the purpose of preventing lung cancer, such as vitamin A, vitamin E, polyphenols, organic sulfides, plant sterols and dietary fiber. Certain types of vegetable, such as cruciferous vegetable and garlic vegetable, are rich in sulfide, which can reduce the risk of lung cancer.
Но как это опять таки соотносится с детоксом? Т.е. можно курильщикам советовать детокс коктейль из броколи и чеснока для снижения риска саркомы на 3-5%? Или эффективнее человеку бросить курить? В таком случае процент если верить статье снижался и детокс коктейл ему нафиг становился не нужен.
The effect of vegetable intake on lung cancer risk in European, American, and Asian participants were not statistically significant in former smokers or never smokers (Figures S4–S6).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7554064
Статья 1995 года и группа из 10 добровольцев… Позвольте, но пропущу эту статью.
Ну и пойдём по статье лучшего русскоговорящего выпускника школы…
Do you know what Liver Detoxification it? It is the biotransformation of a fat-soluble compound, which can not be excreted in urine or bile, to a water-soluble compound which can be easily excreted from your body.
Что за соединения то выводим?
If Phase 2 process is not working properly and the toxins are not further metabolised, they may cause damage to proteins, RNA and DNA in our cells, causing increased risk of disease, such as cancer, lupus, Parkinson’s disease, adverse drug responses and many others.
То мы начинаем болеть и бежим ко врачу. И к сожалению приём капустных отварчиков тут не будет гарантией защиты от болезней.
Phase 1 detoxification must be immediately followed by Phase 2 detoxification to avoid the build up of toxic metabolites in the body.
Да, давайте мышьяк или ртуть из организма таким способом выведем, ага. А с ацетальдегидом и лекарствами печень сама успешно справляется если её носитель здоров и разнообразно, сбалансированно питается. А когда возникают проблемы то опять таки к гастроэнтерологу.
Phase 3 detoxification involves the removal of toxins and excretion via the gut, liver (bile) and kidneys.
У нас ещё есть 2 пути выделения токсичных веществ – через лёгкие и через кожу.
Остальное не буду никак комментировать.
Гость писал(а): ↑24 окт 2019, 01:06
Это для эшафота тема))
Видимо туда скоро и перенесём. Либо у нас конкретное недопонимание.